Kustaa Saksi: I Gränslandet

Huvudutställningen i Designmuseet öppnar upp dörrarna till konstnären och formgivaren Kustaa Saksis (f.1975) värld som är känd för sina textilverk.
Designmuseet, Högbergsgatan 23, Helsingfors
Loading...
6-15€
Formgivning
Konst
Textilkonst
Utställningar

Beskrivning

Huvudutställningen  i Designmuseet öppnar upp dörrarna till konstnären och formgivaren Kustaa Saksis (f.1975) värld som är känd för sina textilverk. Utställningen presenterar en bred översikt över Saksis vävda designade textilverk från åren 2013–2023. På museet visas också nya verk som är stora till formatet och som beställts enkom för denna utställning.

På utställningen I Gränslandet forskar Saksi i ögonblick mellan det verkliga och det overkliga. Till exempel i sin verkserie First Symptoms har han synliggjort sin egen upplevelse av synvillor som förorsakats av migrän med aura. Å andra sidan behandlar Hypnopompic seriens verk hallucinationer som uppenbarar sig mellan dröm och vakenhet.  

I Kustaa Saksis arbeten möts det nya med det gamla. Dagens formspråk och mönsterplanering förenas i den traditionella jacquard-vävningstekniken och med den långa traditionen av att väva textilier i Finland. Saksis verk ställer sig också som en del av en bredare våg i vilket dagens aktörer förnyar traditionen av den vävda textilien genom att pröva på nya sorters tekniker och ett bildligt uttryck. Saksi har i sina textilverk i en bredare skala dragit nytta av olika material och fört fram vid sidan av naturmaterial bland annat gummi-, metall-, akryl- och fosforband.

 

Designmuseet

5.5.-15.10.2023

Inträde 6-15€, under 18 år fritt inträde

Foto: Designmuseo (c) Jussi Puikkonen

Datum och tid

5.5–15.10.2023
Loading...

Plats

Designmuseet, Högbergsgatan 23, Ulrikasborg, Helsingfors
Designmuseet
Högbergsgatan 23
Ulrikasborg
Helsingfors
Öppna kartan

Övrig information

info@designmuseum.fi
+358 9 622 0540
Webbsida

Arrangör

Designmuseet

Utgivare

Pris

6-15€