Iittala - Kaleidoscope

Iittala - Kaleidoscope, från naturen till kulturen
26.3 – 19.9.2021
Designmuseet, Högbergsgatan 23, Helsingfors
https://www.designmuseum.fi/

Datum och tid

26.3 – 19.9.2021

Plats

Designmuseet, Högbergsgatan 23, Ulrikasborg, Helsingfors
Designmuseet
Högbergsgatan 23
Ulrikasborg
Helsingfors
Öppna kartan
Öppnas i en ny flik

Övrig information

info@designmuseum.fi
+358 9 622 0540
Webbsida
Öppnas i en ny flik

Arrangör

Pris

https://www.designmuseum.fi/

Beskrivning

Iittala - Kaleidoscope, från naturen till kulturen

Designmuseet har bjudit in arkitekten Florencia Colombo och den industriella formgivaren Ville Kokkonen som kuratorer för en utställning kring Iittalas 140-åriga historia. Paret har utgått från Designmuseets digra samling Iittala-material; mer än tiotusen föremål samt arkiverade dokument och bilder. Utställningens material kompletteras av lån från privata och offentliga samlingar.

Iittala som torde vara bekant för de flesta finnar är tillika ett internationellt noterat varumärke. Företagets historia är ändå en mångbottnad berättelse, som avspeglar formgivningens utveckling som ett parallellt spår i Finlands historia och nationens avancemang till en modern välfärdsstat. Tillika har Iittala spelat en viktig roll på formgivningens internationella scen.

Varumärket bevarar och representerar den skandinaviska livsstilen; en framstegsvänlig, beständig ja funktionell estetik. Det som föddes som en glashytta år 1881, existerar i dag i en ymnig samling bruks- och konstföremål som hittas i många hem i Finland och världen kring.

Designmuseet
26.3.-19.9.2021, (stängd 26.3.-3.5.2021)

Foto: Designmuseo / Iittala