Tove Jansson

Tove Jansson (1914–2001) har målat vissa av de mest älskade konstverken i helsingforsarnas konst…
26.1.2017 – 30.12.2022
HAM Helsingfors konstmuseum Tennispalatset, Södra Järnvägsgatan 8, Helsingfors
12/10 €

Datum och tid

26.1.2017 – 30.12.2022

Plats

HAM Helsingfors konstmuseum Tennispalatset, Södra Järnvägsgatan 8, Kampmalmen, Helsingfors
HAM Helsingfors konstmuseum Tennispalatset
Södra Järnvägsgatan 8
Kampmalmen
Helsingfors
Öppna kartan
Öppnas i en ny flik

Övrig information

+358 9 310 87001
Webbsida
Öppnas i en ny flik

Arrangör

Pris

12/10 €

Beskrivning

Tove Jansson (1914–2001) har målat vissa av de mest älskade konstverken i helsingforsarnas konstsamling. HAM har reserverat en del av sina utställningssalar för att presentera Janssons produktion och liv.

I den nya hängningen av utställningen får freskerna Fest i stan och Fest på landet samt skisserna för väggmålningarna i Aurora sjukhus sällskap av väggmålningarna från Strömbergs fabrik i Sockenbacka, Vilostund efter arbete och Elektricitet. Besökarna hade möjlighet att följa konserveringen av verket Elektricitet. Det var möjligt tack vare sponsring från Moomin Characters Oy.

Hängningen kompletteras av Paavo Tynells armatur från restaurang Stadshuskällaren, som var freskernas Fest i stan och Fest på landet ursprungliga plats.

Tove Jansson fick sitt första betydande beställningsarbete år 1945 av det eltekniska industriföretaget Oy Strömberg Ab. Fabriksdirektören, en familjebekant till Janssons, beställde en väggmålning till matsalen i fabriken i Sockenbacka. Tove ville hjälpa arbetarna att koppla av och målade en vilostund. Beställaren ville dock att motivet skulle anknyta till fabrikens verksamhet, så Tove gjorde en målning till. Dess motiv med blixtar och högspänningsledningar var klart och tydligt elektricitet. I samband med reparationsarbeten på fabriken på 1960-talet togs målningarna ner och donerades till Helsingfors stad.

Personal- och representationsrestaurangen Stadshuskällaren öppnades i Helsingfors stadshus 1947.  Den pryddes, utöver av Toves Janssons fresker, av bland annat en reliefgrupp av Michael Schilkin. Fönsterrutorna hade etsade verk av Yrjö Rosola. Lokalens armaturer, som visas på utställningen, formgavs av Paavo Tynell (1890–1973), som ritade armaturer till talrika offentliga lokaler. Lokalen var en representativ och enhetlig modernistisk interiör av sin tid. När personalmatsalen flyttade 1965 revs lokalen och inte mycket av inredningen blev kvar. Konstverken fogades till stadens konstsamling.

Tove Jansson är en verklig multitalang inom konst. Hon var bildkonstnär, författare, serietecknare, illustratör och manusförfattare och allra bäst känd som mumintrollens skapare.

Toves berättelser i ord och bild har berört otaliga mäniskor runtom i världen.