Gå till innehållet

Quintessence With Strings – Savoy JAZZFest 4.-7.3.2021

Savoy JAZZFest ordnas för tredje gången den 4-7 mars 2021. Festivalens huvudtema är ”With Strings”, dvs jazz- och rytmmusikensembler som förstärkts med stråkinstrument.
Fre 5.3.2021, kl. 19:00
Savoy-teatern, Kaserngatan 46-48, Helsingfors
47 € / 67 €

Datum och tid

Fre 5.3.2021, kl. 19:00

Plats

Savoy-teatern, Kaserngatan 46-48, Ulrikasborg, Helsingfors
Savoy-teatern
Kaserngatan 46-48
Ulrikasborg
Helsingfors
Öppna kartan

Övrig information

+358 9 310 36563
Webbsida

Arrangör

Pris

47 € / 67 €

Beskrivning

Savoy JAZZFest ordnas för tredje gången den 4-7 mars 2021. Festivalens huvudtema är ”With Strings”, dvs jazz- och rytmmusikensembler som förstärkts med stråkinstrument.

Som konstnärlig ledare för Savoy JAZZFest fortsätter för tredje året trumpetisten Jukka Eskola. På grund av de exceptionella arrangemang som orsakats av coronasituationen har Eskolas mandat förlängts till fyra festivalår, så den sista upplagan av JAZZFest han leder blir år 2022.

Denna tredje Savoy JAZZFest är, liksom de föregående åren, fyra dagar lång. Lördagens och söndagens festivalprogram samt övriga program offentliggörs i januari.

På grund av coronasituationen kommer konserterna att äga rum med skyddsavstånd, vilket innebär att biljettförsäljningen till Savoy-teatern, som har 750 sittplatser, begränsas enligt restriktionerna för sammankomster. För närvarande säljs 270 platser till varje föreställning.

JAZZFests partner år 2021 är UMO Helsinki Jazz Orchestra, Vanda underhållningsorkester och Hotel Haven.

fredag 5.3.2021 kl 19

Bandet Quintessence gör comeback fredagen den 5 mars. 20 år har gått sedan det legendariska bandet släppte sin första EP White Light. I specialkonserten ingår nya arrangemang av stycken från Quintessences två album, och i denna konsert får bandet förstärkning av Vanda underhållningsorkesters 10-personers strängensemble.

ARTISTER

Superbandet Quintessence, som skördade framgångar i millenniets början, gör en stilig comeback med en 10-personers strängensemble. Bandet, som spelar en blandning av jazz, hiphop och soul, känd under namnet Nu-soul, introducerade för den finska publiken förutom Emma Salokoski, Tuomo Prättälä och Verneri Pohjola, som sedan blev framgångsrika soloartister, även gitarristen och kompositören Aki Haarala, känd som Sirius Sextets och Lightboxers ledare och komparna Heikki Laine/Mikko Kaakkuriniemi, som omedelbart blev legender. Bandet var med och gav musiklivet i Helsingfors en mer internationell framtoning och spelade bl.a. i Gilles Petersons Worldwide på Cargo-klubben i London. Bandets namn Quintessence syftar ursprungligen på eter, det femte elementet (quinta essentia på latin) i Aristoteles naturfilosofi, som enligt honom skapat universum och den yttre rymden, men även på urtyp, det väsentliga. Enligt Tuomo Prättälä finns det ca 500 band i världen som heter Quintessence. Lyssna: https://open.spotify.com/album/2YeA0gwWH1Bfs00ipzFqd1?highlight=spotify:track:0g2VqZxvuwNPpZ6sS3fGEw

Vanda underhållningsorkester har under sin över 70-åriga historia utvecklats till en mångsidig symfoniorkester med fokus på populär- och rytmmusik, och har även en rytmgrupp. Orkesterns hemsal är Kulturhuset Martinus i Vanda, och dess överkapellmästare är walesfödda Nick Davies. Vanda underhållningsorkester har en flexibel sammansättning, som beroende på produktionens krav kan anpassas från en fullskalig symfoniorkester till mindre och smidigare ensembler. På Savoy JAZZFest spelar VVO Ensemble, som består av 10 toppyrkesmusiker med stråkinstrument.

Jukka Eskola är inte bara en av våra främsta trumpetister, utan även en mästare på flygelhorn. Flera ensembler har fått hans namn: Jukka Eskola Quintet, Jukka Eskola Orquesta Bossa samt Jukka Eskola Soul Trio. Han har också spelat i många inhemska toppensembler. Eskola har gett ut sex soloalbum. Han har gästspelat på hundratals finska skivinspelningar och deltagit som sessionsmusiker i många underhållningsprogram i TV. Eskola tilldelades årets Sony Jazzpris år 2006, och år 2007 blev han utsedd till årets artist på Pori Jazz.

Quintessence With Strings – Savoy JAZZFest 4.-7.3.2021
Kaserngatan 46-48, Ulrikasborg, Helsingfors
Ruttbeskrivning (Google)Ruttbeskrivning (HSL)