Disruptio – Palefacen kuratoima kesänäyttely

Karri ”Paleface” Miettinen on kuratoinut Stoan gallerian Disruptio-kesänäyttelyn, jossa on esillä teoksia kuudelta valovoimaiselta taiteilijalta.
11.6 – 8.8.2021
Stoa, Turunlinnantie 1, Helsinki
Maksuton

Päivä ja aika

11.6 – 8.8.2021

Paikka

Stoa, Turunlinnantie 1, Vartiokylä, Helsinki
Stoa
Turunlinnantie 1
Vartiokylä
Helsinki
Avaa kartta
Avautuu uudessa välilehdessä

Muut tiedot

+358 9 310 88405
Verkkosivu
Avautuu uudessa välilehdessä

Järjestäjän tiedot

Hinta

Maksuton

Kuvaus

Karri ”Paleface” Miettinen on kuratoinut Stoan gallerian Disruptio-kesänäyttelyn, jossa on esillä teoksia kuudelta valovoimaiselta taiteilijalta.

PALEFACE:
“Disruptio merkitsee häiriötä. Häiriön aiheuttaminen on muutoksen edellytys. Graffiti tuo häiriöitä kaupunkikuvaan. Ympäristöliike Elokapina käyttää sanaa liikenteenpysäytysaktioistaan, mutta termi tunnetaan myös kauppatieteissä. Siellä disruptio merkitsee uutta innovaatiota, joka aiheuttaa markkinoilla hajaannusta ja sekasortoa. Korona on häiriö taiteen ja yhteiskunnan kentällä. Disruption aiheuttaminen on myös yksi taiteen tehtävistä: keskustelun herättäminen ja pysähtyneisyyden häiritseminen”.

WARDA AHMED
Sarjakuvantekijä, opettaja ja kuvittaja Warda Ahmed on pääkaupunkiseudulla vaikuttava taiteilija. Antirasistisena feministinä Ahmed osallistuu julkiseen keskusteluun yhteiskunnan eriarvoistavista rakenteista.

MATTI AIKIO
yhteistyössä Katarina Barruk

Matti Aikio on saamelainen poronhoitajataustainen kuvataiteilija. Hän on valmistunut nykytaiteen maisteriksi Tromssan taideakatemiasta. Aikion töitä on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä, Euroopassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Hänen taiteensa koostuu sekatekniikasta, valokuvataiteesta, ääni-, ja videoinstallaatioista ja tekstistä. Aikion taiteellisena päämääränä on tarjota usein marginaaliin jääville ilmiöille uudenlaista tarkastelunäkökulmaa taiteensa avulla. Viime aikoina hän keskittynyt taiteessaan luonnon käsitteeseen, ideaan ja kuvaan sekä siihen, kuinka alkuperäiskansojen kulttuurit näyttävät jäävän kansallisvaltioiden skitsofreenisen luontosuhteen ja kapitalismin puristuksiin.

Katarina Barruk, Ruotsin Västerbottenista on yksi Saamenmaan lahjakkaimpia esiintyviä taiteilijoita. Hän on uniikki ja valloittava esiintyjä, joka käyttää ääntään instrumenttinaan yhdistellen perinteistä joikua vokaalitekniikoihin. Vuonna 2020 hän sai SKAP’s kulrurbärarpris-palkinnon, mikä on Ruotsin arvostetuimpia sävellys- ja lauluntekopalkintoja. Barruk esittää omia sävellyksiään hänelle tärkeällä Uumajan saamenkielellä, mikä on UNESCO:n kriittisesti uhanalaisten kielten punaisella listalla.

DON PORO
Don Poro on 27-vuotias oululainen kuvataiteilija. Töiden teemat pyörivät urbaanin kulttuurin ympärillä, tekniikat vaihtuvat hetkessä esimerkiksi puuväreistä akryylimaaliin tai silkkipainoon. Ura alkoi 2014 Snoop Doggin yhteydenotosta ja työtilaisuudesta, jonka jälkeen Poro on tehnyt yhteistyötä useiden suomalaisten yritysten ja artistien kanssa, ja levittänyt töitään lähes 700 eri kotiin.

ANNIINA LIUS
Anniina Lius on Leivonmäeltä lähtöisin oleva ja Helsingin Vallilassa asuva graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Hän opiskelee visuaalisen viestinnän muotoilua Aalto yliopistossa. Anniina on tehnyt kuvituksia muun muassa kirjoihin, lehtiin, julisteisiin ja levynkansiin.

"Työni tähän Disruptio-näyttelyyn on luotu erilaisten supersankareiden pohjalta, jotka pyrkivät tuomaan jalansijaa aiemmin pakotetusti hiljennetyille ja sivustaseuraajille ja myös haastamaan vanhoillisia sukupuolinormeja. Hahmoista voi nähdä oman rakkauteni supersankarielokuviin ja sarjakuviin, mutta valkoisen maskuliinisen cis-miehen sijasta, hahmot ovat monimuotoisempia sankareita. Juuri sellaisia supersankareita, joita olisin pienenä kaivannut ja joita haluaisin nähdä enemmän näin aikuisenakin. Nämä sankarit taistelevat yhteistä pahaa eli patriarkaalista sortavaa yhteiskuntaa vastaan, jota töissä kuvaan hirviön muodossa.”

JANI TOLIN

Jani Tolin on kotimaisen graffititaiteen edelläkävijä. 15-vuotiaana graffiti SM:n voittanut Tolin on kehittänyt rajoja rikkovaa tekniikoiden yhdistelmäänsä jo 1990-luvun alusta. Hänen töissään yhdistyy taiturimainen viivan ja pinnan hallinta, monitasoisiin aiheisiin. Tolin teki postgraffitia jo ennen postgraffitia. Hän on tutkinut myös ihmismielen ulottuvuuksia ja filosofiaa. Tolinin töissä perinteisten kulttuurien teemat kohtaavat urbaanin kaupunkimaiseman.