Välillä meri – valokuvia ja karttoja – Lena Malm ja Philippe Rekacewicz

Mikä yhdistää öisin kadulla jalkapalloa pelaavia nuorukaisia Egyptissä, puolalaisia moottoripyörällä matkustavia pyhiinvaeltajia Kreikassa, muuttuneessa maailmassa perinteitä ylläpitäviä mattokauppiaita Istanbulin Grand Bazaarissa?
1 – 31.10.2021
Stoa, Turunlinnantie 1, Helsinki
Maksuton

Päivä ja aika

1 – 31.10.2021

Paikka

Stoa, Turunlinnantie 1, Vartiokylä, Helsinki
Stoa
Turunlinnantie 1
Vartiokylä
Helsinki
Avaa kartta
Avautuu uudessa välilehdessä

Muut tiedot

+358 9 310 88405
Verkkosivu
Avautuu uudessa välilehdessä

Järjestäjän tiedot

Hinta

Maksuton

Kuvaus

Mikä yhdistää öisin kadulla jalkapalloa pelaavia nuorukaisia Egyptissä, puolalaisia moottoripyörällä matkustavia pyhiinvaeltajia Kreikassa, muuttuneessa maailmassa perinteitä ylläpitäviä mattokauppiaita Istanbulin Grand Bazaarissa?

Julkista rantaa Beirutissa, kamelien liikehdintää Israelin ja Palestiinan kiistellyllä maaperällä ja EU:n rajana toimivaa merenrantaa Melillassa, Afrikan mantereella mutta Espanjan maalla?

Vastaus on Välimeri, valokuvaaja Lena Malm, kartografi Philippe Rekacewicz sekä ERC-tutkimushanke Crosslocations.

Malm on aiemmassa työssään kuvannut rajoja. Välillä meri -näyttelyn töissä hän kuvaa erilaisten vaikutuksen piirien risteyskohtia: sitä, mitä ne paljastavat ja sitä, mikä jää niiltä näkymättömiin. Välimeri itsessään ei ole kuvien kohde: katse ei suuntaudu merelle, vaan niille maille, joita se yhdistää.

Malmin työ Crosslocationsin parissa on ainutlaatuinen kokeilu ammattivalokuvaamisen yhdistämistä monipaikkaisen etnografisen tutkimusryhmän viisivuotiseen työhön. Kun valokuvaajan katse kohtaa yhteiskuntatieteilijöiden katseen, niiden yhteensulautumisesta seuraa jotakin tuoretta. Tämä valokuvanäyttely esittelee näitä hedelmiä.

Malm kulki tutkimusryhmän antropologien mukana näiden kenttätyöjaksoilla ympäri Välimerta. Kuvissa ei kuitenkaan ole kyse dokumentaatiosta, vaan ammattivalokuvaajan näkemyksestä samoihin hetkiin, tilanteisiin ja maisemiin, joissa osallistuvaa etnografista havainnointia tekevät antropologit ovat hankkeen vuosien aikana työskennelleet. Sanat ja kuvat kertovat eri asioita.

Philippe Rekacewicz on työskennellyt Crosslocationsin kartografina, tutkien kysymyksiä siitä, mikä Välimeren alue todella on ja mitä siellä tapahtuu erilaisilla skaaloilla ja eri näkökulmista nähtynä. Kartoillaan hän pyrkii luomaan esityksen ihmisten ja heidän toimiensa suhteista hankkeen käsittelemillä alueilla, visuaalisin keinoin.

Karttojen synty on vienyt Rekacewiczin tutkijoiden mukana kentälle Melillaan, Istanbuliin, Kairoon, Beirutiin ja Jerusalemiin. Se on myös vaatinut tutkimustyötä uudenlaisen kartografisen lähestymistavan luomiseksi. Näyttelyn kartat ovat ensimmäinen kurkistus sellaisiin representaation haasteisiin kuten lukuisten yhtäaikaisten, toisiinsa liittyvien tapahtumien esittämiseen yhtäaikaisesti. Karttojen kautta eri järjestelmien todellisuudet aukenevat katsojalle, ja valaisevat niitä tutkimuksellisia narratiiveja, joiden mukana kartat kulkevat.

Karttaprojektin tarkoitus on esittää yksinkertaisella, selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla monimutkaisia yhteenliittymiä. Kuvallisen esityksen kautta käsitteellinen monimutkaisuus avautuu yhtä lailla alueellisella tasolla kuin korttelin, rannan tai jalkapallokentän koossa.

- Tekijöiden esittelyt -

Philippe Rekacewicz on ranskalainen geografi ja kartografi. Hän opiskeli Sorbonnen yliopistossa Pariisissa, ja teki 25 vuoden menestyksekkään uran nimekkäässä Le Monde Diplomatique -lehdessä. Hän on työskennellyt UNEPin Norjan yksikössä kartografian päällikkönä, tuottaen karttoja turvallisuudesta, vedestä, ilmastonmuutoksesta ja ympäristöasioista. Vuodesta 2013 Rekacewicz on työskennellyt informaatiosuunnittelijana ja kartografina, kehittäen ja luoden kartoitusprojekteja geopoliittisille instituuteille, kansainvälisille järjestöille, taidemuseoille ja tutkimuskeskuksille.

Lena Malm kouluttautui New Yorkin International Center of Photographyssa ja aloitti ammattikuvaamisen. Graafikoksi hän oppi työssään Ny Tid -lehdessä. Viime vuosina Malm on valokuvannut akateemisia projekteja varten. Ensimmäinen näistä hankkeista oli EastBordNet, joka tutki Euroopan itärajoja. EastBordNetin tuloksena julkaistiin kirja Borderwork, joka johti oman Jasilti-kustantamon perustamiseen.

Crosslocations: Mapping the Mediterranean on ERC-rahoitettu viisivuotinen tutkimushanke, jota johtaa antropologi, professori Sarah Green. Helsingin yliopistolla toteutettava hanke päättyy elokuussa 2021.

Näyttely siirrettiin keväältä syksylle 2021 koronavirustilanteen vuoksi.

Välillä meri – valokuvia ja karttoja – Lena Malm ja Philippe Rekacewicz
Turunlinnantie 1, Vartiokylä, Helsinki
Reittiohjeet (Google)
Avautuu uudessa välilehdessä
Reittiohjeet (HSL)
Avautuu uudessa välilehdessä