Sanna Saastamoinen-Barrois: Pyhät matot

Sanna Saastamoinen-Barrois: Pyhät matot, maalausinstallaatio
7.9 – 30.11.2021
Lapinlahden Lähde
Maksuton

Päivä ja aika

7.9 – 30.11.2021

Paikka

Lapinlahden Lähde, Kampinmalmi
Lapinlahden Lähde
Kampinmalmi
Avaa kartta
Avautuu uudessa välilehdessä

Järjestäjän tiedot

Hinta

Maksuton

Kuvaus

Sanna Saastamoinen-Barrois: Pyhät matot, maalausinstallaatio

"Pariisissa, vuonna 2003, puolivuotiaan tyttären äitinä kirjoitin filosofian opinnoissani esseen "Poeettisen Kielen Potentiaali Todellisuuden Tulkkina" aiheesta Filosofia, Kieli ja Todellisuus. Kirjoitin poeettisen kielen mahdollisuudesta viedä ohi Wittgensteinin maailman rajan, ohi sanojen rajan. Olla sanattomana siltana ilmaisemassa sitä, mitä ei sanallisesti voi ilmaista.

Vuonna 2003 aloitin myös maalausteni rullaamisen. Työskentelin kotona kuten ennenkin, mutta nyt kotona työskentelevän taiteilijan lisäksi olin myös kotona lastaan hoitava nuori äiti. Teokseni ja työprosessini eivät voineet vallata kaikkea elintilaa kuten aiemmin. 

Dokumentoin aikaa, halusin kaiken olevan merkityksellistä, ja ilmaista, koska minulla ei ollut taloudellista mahdollisuutta ostaa pohjia. Maalasin lakanoille, pöytäliinoille, kaduilta löytyville rakennuskankaille, pahvijätteillemme. Maalasin ja ompelin pahveja, kankaita, eri materiaaleja yhteen. Joskus rullasin vanhan työn auki ja jatkoin hetken verran, usein aloitin myös aina uuden, jonka sitten rullasin odottamaan hetkeä, jolloin voisin jatkaa.

Seitsemäntoista Pariisi-vuoden jälkeen kolmen tyttären äitinä rullasin mattoni auki Suomessa, naulasin töitä ulkoseinille, näin ilma ja aika osallistuvat prosessiin. Ompelen niitä vahvemmille pohjille, nyt myös rakennan rakenteita, naulaan, ompelen, veistän, muotoilen ja kokoan. Käytän yhä vain kierrätysmateriaalia. Teen nykyään maalini kasviksista ja kasvivärjään myös kankaita, joista ompelen kollaaseja. Materiaalin työstäminen on ajattelua, jossa prosessi kantaa dialogia. Pyhät Mattoni kantavat mukanaan tarinoita kahdenkymmenen vuoden ajalta ja tunteita, ajatuksia, joita en voinut oikein muuten ilmaista."

Sanna Saastamoinen-Barrois

Lapinlahden Lähde, Aleksis Kiven käytävä

7.9.-30.11.2021

Vapaa pääsy

Kuva: lapinlahden Lähde (c) Sanna Saastamoinen-Barrois