Kaupunki-iltamat Oodissa

Kau­pun­kie­lä­mä-teemalla kirjallisuudesta keskustelevat kirjailijat Tomi Kontio ja Mikko Rimminen sekä tutkijat Henrietta Grönlund ja Veikko Eranti. Tilaisuuden juontaa toimittaja Jari Hanska.
Ma 4.10.2021, klo 18.00 – 19.30
Keskustakirjasto Oodi, Töölönlahdenkatu 4, Helsinki
Maksuton

Päivä ja aika

Ma 4.10.2021, klo 18.00 – 19.30

Paikka

Keskustakirjasto Oodi, Töölönlahdenkatu 4, Vironniemi, Helsinki
Keskustakirjasto Oodi
Töölönlahdenkatu 4
Vironniemi
Helsinki
Avaa kartta
Avautuu uudessa välilehdessä

Kielet

Suomi

Muut tiedot

oodi@hel.fi
+358 9 310 85000

Järjestäjän tiedot

Hinta

Maksuton

Kuvaus

Tervetuloa kaupunki-iltamiin Oodin Maijansaliin maanantaina 4.10. klo 18! Kau­pun­kie­lä­mä-teemalla kirjallisuudesta keskustelevat kirjailijat Tomi Kontio ja Mikko Rimminen sekä tutkijat Henrietta Grönlund ja Veikko Eranti. Tilaisuuden juontaa toimittaja Jari Hanska. Syyskuun alussa käynnistyi uusi tapahtumasarja kaupunkikehityksen asiantuntijoille ja muille kaupunkilaisille. Kyseessä on matka urbaanin elämän syövereihin kirjallisuuden ja tutkimuksen kautta.

Kaupungissa ihmiset kohtaavat ja nyt on koittanut kaupunki-iltamien aika. Kaupunki-iltamissa alan kiinnostavimmat asiantuntijat johdattelevat yleisön kaunokirjallisuuden kautta ajankohtaisten teemojen pariin. Iltamissa pysähdytään niin yhteisöllisyyden ja kaupungistumisen kuin kodin, urbaanin ympäristön ja luokkakysymysten äärelle.

Kerran kuussa kokoontuvat iltamat rakentuvat kulloinkin valitun kirjan ja sen muodostaman teeman ympärille. Kirja toimii virikkeenä ja keskustelun avauksina lukuisille teemoille, joita alan parhaat tutkijat ja asiantuntijat syventävät keskustelun merkeissä. Pääteoksen rinnalle on valittu myös muuta aihepiiriä syventävää luettavaa.

Iltamissa on lukupiirien tuntua, kun osallistujat voivat tutustua kulloinkin käsiteltävään aiheeseen teemaan valikoitujen kirjavinkkien kautta. Osallistujilla on mahdollisuus esittää kysymyksiään ja huomioitaan.

Kaupunki-iltamien ensimmäinen tapahtuma järjestetään maanantaina 6. syyskuuta. Inspiraation lähteenä toimii Suvi Vaarlan vuonna 2019 julkaisema sukupolviromaani Westend, joka kuvaa silmän tasalta 90-luvun laman vaikutuksia espoolaiseen perheeseen. Lisälukemistoon on valittu Sanna Manderin lastenkirja Avain hukassa.

Syyskuun iltamien teemana on sosiaaliset erot ja yhteiskunnallisen muutoksen vaikutukset kaupunkielämään. Se kysyy osallistujiltaan, miten yksilön kokemukset ja yhteiskunnallinen muutos kohtaavat kaupungeissa.

Toisen kerran iltamat kokoontuvat 4. lokakuuta, jolloin kaupunkielämän syövereihin paneudutaan kirjailija Tomi Kontion ja kuvittaja Elina Warstan kuvakirja Koira nimeltään Kissa kautta. Sen rinnalle lukulistalle on valikoitu muun muassa Jean Rhysin teoksia.

Marraskuussa on vuorossa pohdintaa kaupungistumisen merkityksestä ja luokkatietoisuudesta. Tuolloin aiheeseen tartutaan Susanna Alakosken kirjoittaman Pumpulienkeli-sukukronikan piirtämissä maisemissa. Lisälukemisena aihepiiristä kiinnostuneille on Katariina Järvisen ja Laura Kolben teos Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Helsingin kaupungin, ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelman ja Helsingin yliopiston Kaupunkitutkimusinstituutti Urbarian kanssa.

6.9. Kau­pun­kien muut­tu­vat so­si­aa­li­set maa­il­mat

Teokset:
Suvi Vaarla: Westend
Sanna Mander: Avain hukassa

Paikka: https://videonet.fi/ym/20210906/

4.10. Kau­pun­kie­lä­mä / Oodi, Maijansali

Teokset:
Tomi Kontio & Elina Warsta: Koira nimeltään Kissa
Natalia Kivikko: Punavuoriefekti
Jean Rhys: Kvartetti
Jean Rhys: Herra Mackenzien jälkeen
Jean Rhys: Huomenta, keskiyö
Mikko Rimminen: Pussikaljaromaani
Pirkko Saisio: Betoniyö

1.11. Kau­pun­gis­tu­mi­nen ja luok­kayh­teis­kun­ta

Teokset:
Susanna Alakoski: Pumpulienkeli
Katariina Järvinen & Laura Kolbe: Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa

Paikka: Tiedekulma

Lisätietoja: Urbarian yhteyspäällikkö Iiris Koivulehto iiris.koivulehto@helsinki.fi