Siirry sisältöön

SIIRRETTY | The Audience – Caisa Classequal

The Audience (Publiken) är en konsert för hela familjen som hyllar flerspråkighet och ingår i den årliga flerspråkighetsmånaden Satakielikuukausi.
La 20.3.2021, klo 18.00
Caisa, Kaikukatu 4, Helsinki, Helsinki
15/10€

Päivä ja aika

La 20.3.2021, klo 18.00

Paikka

Caisa, Kaikukatu 4, Helsinki, Kallio, Helsinki
Caisa
Kaikukatu 4, Helsinki
Kallio
Helsinki
Avaa kartta

Muut tiedot

+358 9 310 37500
Verkkosivu

Järjestäjän tiedot

Hinta

15/10€

Kuvaus

Koko perheen osallistavassa konsertissa mukana myös näyttelijä Ernest Lawson. Klo 18 konsertti pidetään englanniksi.

Caisa Classequal on tasa-arvoisen taiteen konserttisarja, joka antaa taiteilijoiden määritellä itse itsensä. Taidetta ei aseteta alisteiseen tai ehdolliseen asemaan, jossa taiteilija joutuisi määrittelemään ja hyväksyttämään itsensä patriarkaalisen kuvan kautta.

Yleisö on koko perheen konsertti, joka juhlistaa monikielisyyttä vuosittaisen Satakielikuukauden yhtenä tapahtumana. Ohjelmassa on viihdyttävää sekä mukaansatempaavaa osallistavaa kuuntelua, tarkkailua ja tekemistä niin pienille kuin isoillekin musiikista kiinnostuneille.

Esiintyjät
Ernest Lawson, näyttelijä
Lauri Angervo, sello
Heli Haapala, huilu ja liveinstallaatio
Linda Suolahti ja Iida Lymi, viulu
Mari Viluksela, alttoviulu
Lukas Stasevskij, sello

Ohjelma
Roxanna Panufnik (*1968): The Audience jousikvartetille ja kertojalle (runot Wendy Cope, suom. Heli Haapala)

Heli Haapala (*1977): Yleisöä osallistava liveinstallaatio taidemaalari Helene Schjerfbeckin elämästä (uusi teos)

Lotta Wennäkoski (*1970): Vyyhti soolosellolle ja osallistuvalle yleisölle

Englantilaisen Roxanna Panufnikin The Audience (Yleisö) on tarkka kuvaelma erilaisista klassisen musiikin konserttien kuulijoista. Teos yhdistää runoa ja musiikkia erityisellä tavalla.

Wendy Copen nokkelat tekstit ja Panufnikin kuvaileva musiikki luovat laajan kirjon erilaisia

tyylejä ja tunteita. Huumori on usein läsnä puolalaistaustaisen Panufnikin teoksissa: “Musiikkini on kuka minä olen. En ole vain tämä vakava, uskonnollinen, henkinen henkilö; rakastan myös komediaa”, Panufnik kertoo.

The Audience rikkoo erilaisia tabuja konserttikäyttäytymisessä. Hauska ja ilmeikäs teos on viihdyttävä sekä esiintyjille että yleisölle. 10 erilaista osaa kuvaavat erilaisia ihmistyyppejä, jotka käyvät konserteissa. Näyttelijä, tv:stä tuttu viihdetaiteilija Ernest Lawson esiintyy kertojan roolissa.

Heli Haapala on lappilainen huilutaiteilija, joka on luonut uraansa enimmäkseen kotipaikkakunnallaan Rovaniemellä, jossa hän työskentelee Lapin kamariorkesterin soolohuilistina. 2014 Heli perusti Rovaniemelle matalan kynnyksen konserttisarjan Kupillinen musiikkia, jossa kuullaan säännöllisesti noin 30-minuutin mittaisia ohjelmakokonaisuuksia laidasta laitaan. Tapahtumaan on aina vapaa pääsy. Yleisölähtöisyys, osallistaminen ja tasavertaisuuden tukeminen onkin yksi Helin keskeisimpiä ajatuksia taiteilijana. Heli on myös tullut tunnetuksi tilaamansa Riikka Talvitien Vierge Moderne soolohuiluteoksen esittäjänä ja kesäkonserteistaan Seilin saarella.

Suomalaisiin eturivin nykysäveltäjiin lukeutuvan Lotta Wennäkosken Vyyhti tempaisee yleisön musiikkiteokseen mukaan kerrankin todella kokonaisvaltaisesti – ei vain kuuntelemalla vaan myös aktiivisella osallistumisella! Sellisti Lauri Angervon alkuperäisideaan perustuva Vyyhti on yhteisteos. Laulujuhlat-osassa yleisö saa hyräillä, Apinoiden planeetan ajatuksena taas on välitön imitoiminen, rituaalista ja voimaannuttavaa tunnelmaa tavoittelee puolestaan Taukojumppa, jossa päästään vetreyttämään yläraajoja yksinkertaisen käsiliikesarjan avulla. Kapteenit käskevät -osassa yleisöstä valitaan muutama vapaaehtoinen, jotka vibraslap-soittimien avulla antavat vuorotellen sellistille signaalin siirtyä musiikissa eteenpäin. Eikä Vyyhti-teos unohda kännyköitäkään, vaikka niitä konserttisaleissa harvemmin halutaan kuuluviin. Tällä kertaa yleisö nimittäin saa jokainen omalla puhelimellaan sekä äänittää että soittaa äänityksensä ilmoille valitsemallaan hetkellä. Syntyy osa nimeltä Aleatorinen olio, jossa tila täyttyy sattumanvaraisesti syttyvästä ja sammuvasta musiikista.

Kesto: 60 min ilman väliaikaa
Koko perheelle
Kielet: suomi ja englanti

SIIRRETTY | The Audience – Caisa Classequal
Kaikukatu 4, Helsinki, Kallio, Helsinki
Reittiohjeet (Google)Reittiohjeet (HSL)