Siirry sisältöön

SIIRTYY Välillä meri – valokuvia ja karttoja – Lena Malm ja Philippe Rekacewicz

Näyttely siirtyy, ajankohta tarkentuu myöhemmin.
15.1 – 19.2.2021
Stoa, Turunlinnantie 1, Helsinki
Maksuton

Päivä ja aika

15.1 – 19.2.2021

Paikka

Stoa, Turunlinnantie 1, Vartiokylä, Helsinki
Stoa
Turunlinnantie 1
Vartiokylä
Helsinki
Avaa kartta

Muut tiedot

+358 9 310 88405
Verkkosivu

Järjestäjän tiedot

Hinta

Maksuton

Kuvaus

Näyttely siirtyy, ajankohta tarkentuu myöhemmin.

Mikä yhdistää öisin kadulla jalkapalloa pelaavia nuorukaisia Egyptissä, puolalaisia moottoripyörällä matkustavia pyhiinvaeltajia Kreikassa, muuttuneessa maailmassa perinteitä ylläpitäviä mattokauppiaita Istanbulin Grand Bazaarissa?

Julkista rantaa Beirutissa, kamelien liikehdintää Israelin ja Palestiinan kiistellyllä maaperällä ja EU:n rajana toimivaa merenrantaa Melillassa, Afrikan mantereella mutta Espanjan maalla?

Vastaus on Välimeri, valokuvaaja Lena Malm, kartografi Philippe Rekacewicz sekä ERC-tutkimushanke Crosslocations.

Malm on aiemmassa työssään kuvannut rajoja. Välillä meri -näyttelyn töissä hän kuvaa erilaisten vaikutuksen piirien risteyskohtia: sitä, mitä ne paljastavat ja sitä, mikä jää niiltä näkymättömiin. Välimeri itsessään ei ole kuvien kohde: katse ei suuntaudu merelle, vaan niille maille, joita se yhdistää.

Malmin työ Crosslocationsin parissa on ainutlaatuinen kokeilu ammattivalokuvaamisen yhdistämistä monipaikkaisen etnografisen tutkimusryhmän viisivuotiseen työhön. Kun valokuvaajan katse kohtaa yhteiskuntatieteilijöiden katseen, niiden yhteensulautumisesta seuraa jotakin tuoretta. Tämä valokuvanäyttely esittelee näitä hedelmiä.

Malm kulki tutkimusryhmän antropologien mukana näiden kenttätyöjaksoilla ympäri Välimerta. Kuvissa ei kuitenkaan ole kyse dokumentaatiosta, vaan ammattivalokuvaajan näkemyksestä samoihin hetkiin, tilanteisiin ja maisemiin, joissa osallistuvaa etnografista havainnointia tekevät antropologit ovat hankkeen vuosien aikana työskennelleet. Sanat ja kuvat kertovat eri asioita.

Philippe Rekacewicz on työskennellyt Crosslocationsin kartografina, tutkien kysymyksiä siitä, mikä Välimeren alue todella on ja mitä siellä tapahtuu erilaisilla skaaloilla ja eri näkökulmista nähtynä. Kartoillaan hän pyrkii luomaan esityksen ihmisten ja heidän toimiensa suhteista hankkeen käsittelemillä alueilla, visuaalisin keinoin.

Karttojen synty on vienyt Rekacewiczin tutkijoiden mukana kentälle Melillaan, Istanbuliin, Kairoon, Beirutiin ja Jerusalemiin. Se on myös vaatinut tutkimustyötä uudenlaisen kartografisen lähestymistavan luomiseksi. Näyttelyn kartat ovat ensimmäinen kurkistus sellaisiin representaation haasteisiin kuten lukuisten yhtäaikaisten, toisiinsa liittyvien tapahtumien esittämiseen yhtäaikaisesti. Karttojen kautta eri järjestelmien todellisuudet aukenevat katsojalle, ja valaisevat niitä tutkimuksellisia narratiiveja, joiden mukana kartat kulkevat.

Karttaprojektin tarkoitus on esittää yksinkertaisella, selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla monimutkaisia yhteenliittymiä. Kuvallisen esityksen kautta käsitteellinen monimutkaisuus avautuu yhtä lailla alueellisella tasolla kuin korttelin, rannan tai jalkapallokentän koossa.

- Tekijöiden esittelyt -

Philippe Rekacewicz on ranskalainen geografi ja kartografi. Hän opiskeli Sorbonnen yliopistossa Pariisissa, ja teki 25 vuoden menestyksekkään uran nimekkäässä Le Monde Diplomatique -lehdessä. Hän on työskennellyt UNEPin Norjan yksikössä kartografian päällikkönä, tuottaen karttoja turvallisuudesta, vedestä, ilmastonmuutoksesta ja ympäristöasioista arktisella alueella, Afrikassa, entisen Neuvostoliiton maissa ja Lähi-idässä. Vuodesta 2013 Rekacewicz on työskennellyt informaatiosuunnittelijana ja kartografina, kehittäen ja luoden kartoitusprojekteja geopoliittisille instituuteille, kansainvälisille järjestöille, taidemuseoille ja tutkimuskeskuksille.

Kollegansa kanssa perustamallaan sivustolla, joka on omistettu radikaalille ja kokeelliselle kartografialle ja geografialle, Rekacewicz pyrkii esittämään geopolitiikkaa muun muassa konfliktien ja rauhanrakennuksen sekä ihmisten ja tuotteiden liikkumisen näkökulmista. Työssään Rekacewicz keskittyy kartografian visuaalisten muotojen rajaseutujen tutkimiseen ja uusien yhteyksien luomiseen.

Lena Malm kouluttautui New Yorkin International Center of Photographyssa ja aloitti ammattikuvaamisen. Graafikoksi hän oppi työssään Ny Tid -lehdessä. Viime vuosina Malm on valokuvannut akateem

SIIRTYY Välillä meri – valokuvia ja karttoja – Lena Malm ja Philippe Rekacewicz
Turunlinnantie 1, Vartiokylä, Helsinki
Reittiohjeet (Google)Reittiohjeet (HSL)