Koe merellinen Helsinki 2.–4.6.

YleinenHelsinkiläinen, lähde merelle!

Merellisyys on osa helsinkiläisyyttä, eikä meri ole Helsingissä koskaan kaukana. Kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna 2.–4.6. merelliset yrittäjät ja muut toimijat tarjoavat tilaisuuden tutustua merellisiin paikkoihin ja palveluihin. Viikonlopun aikana voi muun muassa risteillä edullisesti Helsingin saaristossa, osallistua luontoretkelle saaristomaisemissa tai vaikkapa kokeilla melontaa.

Kiehtovia näköaloja merelle

Suomenlinnassa esillä olevissa näyttelyissä voi tutustua mm.  perinnelaivojen korjaamiseen, tunnettujen taiteilijoiden tulkintoihin Itämerestä sekä sotilaiden elämään merellä niin sodan kuin rauhankin aikana.

Tuntematon Itämeri on moniääninen, taidelähtöinen Itämeren pelastusoperaatio, joka kokoaa monipuolisen taiteilijakaartin yhteisnäyttelyyn. Näyttelyn järjestää John Nurmisen Säätiö ja mukana ovat mm. Meeri Koutaniemi ja Anna Nykyri.

Suomenlinnassa Sotamuseon kesäkausi starttaa vauhdikkaasti käyntiin Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4.6. Sunnuntaista tiistaihin Sotamuseoon ja sukellusvene Vesikkoon on ilmainen sisäänpääsy ja lukuisia maksuttomia opastuksia sekä omatoimista ohjelmaa lapsiperheille. Lisäksi nyt on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä salauslaite Enigma, joka on nähtävillä ainoastaan tapahtumapäivinä 4.–6.6. 

Sunnuntaina 4.6. Suomenlinnassa voi osallistua maksuttomalle Suviretki Suomenlinnan luontoa ihaillen -retkelle.

Risteile saaristoon tai kokeile melontaa

Useat vesiliikennöitsijät tarjoavat alennuksia risteilyistä ja reittimatkoista lauantaina 3.6.

Kaikki lapset (0–17-v.) matkustavat maksutta siipirataslaiva Vispilän kyydissä Kauppatorin ja Korkeasaaren välillä lauantaina 3.6. ja vesiteitse saapuvat lapset (0–17-v.) pääsevät tuona päivänä myös Korkeasaareen ilmaiseksi.

OmaStadi-hanke Saaret saavutettaviksi kutsuvenepalvelun avulla käynnistyy perjantaina 2.6. Kesän 2023 aikana sähkökäyttöisellä Callboats-kutsuveneellä pääsee Laajasalon Reposalmesta Malkasaareen, Kotiluodolle ja Pohjoiselle  Villaluodolle. Saariin pääsee tilaamalla kyydin Callboats-sovelluksella. Päivittäinen palveluaika on keskiviikosta sunnuntaihin klo 12–20 ja yhden reittivälin hinta on 6 €aikuisilta ja 3 € lapsilta.

Melontakeskus Natura Viva Vuosaaressa ja melontaseura Drumsö kanotister ry Lauttasaaressa tarjoavat mahdollisuuden tutustua toimintaansa. Lauantaina 3.6. Vuosaaressa voi esimerkiksi varata käyttöönsä maksuttoman Itämeri-plogging kajakin ja sunnuntaina 4.6. Lauttasaaressa tarjolla on maksuttomia melontakokeiluja.

Tapahtumaviikonlopun tapahtumat ja tarjoukset:

Risteile edullisesti Helsingin saaristossa la 3.6.

 • JT-Line
  Helsingin perinteikäs varustamo Jt-line tarjoaa lauantaina 3.6. ilmaisia kyytejä lapsille.
 • Lauantaina 3.6. kaikki 0–17-vuotiaat lapset matkustavat maksutta siipirataslaiva Vispilän kyydissä Kauppatorin ja Korkeasaaren välillä: aikataulut ja lisätiedot
 • Lauantaina 3.6. kaikki 0–17-vuotiaat lapset matkustavat maksutta Merisatamasta ja Ruoholahdesta Pihlajasaareen: aikataulut ja lisätiedot

 • FRS-Finland
  Aikuisten liput puoleen hintaan la 3.6. reiteillä Suomenlinna-Lonna, Vallisaari ja Itäinen saaristoreitti. Liput voi ostaa verkkokaupassa erityislipun hinnalla tai paikan päällä kortilla.
 • Suomenlinna–Lonna: aikataulut ja lisätiedot
 • Vallisaari: aikataulut ja lisätiedot
 • Itäinen saaristoreitti: aikataulut ja lisätiedot

 • Stromma
  Stromman upeille saaristoristeilyille Kaunis kanavaristeily ja Stadin rantaristeily pääsee puoleen hintaan 3.6. HUOM! Alennus on voimassa vain verkkokaupassa ja käyttämällä alennuskoodia VLP50.
 • Kaunis kanavaristeily
  Kaunis kanavaristeily tarjoaa mahdollisuuden nauttia Helsingin itäisen saariston kauniista merimaisemista ja idyllisistä merenrantahuviloista. Reitti pitää sisällään toinen toistaan kauniimpia saaria, jotka kätkevät sisäänsä tarinoita menneiltä ajoilta. Saariston historiaa ja nykypäivää avataan reittiselostuksessa, joka kuuluu koko matkan ajan kaiuttimista. Reitillä nähdään mm. jylhät jäänmurtajat, Suomenlinna ja Kustaanmiekka, Korkeasaari, Kulosaari, Degerön kanava, Villinki, Santahamina sekä monta muuta kiinnostavaa ja historiallista saarikohdetta. Risteily kestää 1,5 tuntia. Laivalla on kahvila/baari. Lähdöt 3.6. klo 10.30, 12.30, 14.30 Kauppatorilta, keltaisten Sightseeing-lippujen luota.
 • Stadin rantaristeily
  Stadin rantaristeily esittelee kantakaupungin ranta-alueita mereltä käsin. Matkan varrella näkyy mm. Stadin suosituimpia kesäterasseja, rantakahviloita sekä kauniita puistoalueita ja rantabulevardeja. Risteilyllä nähdään niin vanhoja jugendtaloja kuin moderneja kaupunkiarkkitehtuurin helmiä. Reitti kulkee Kaivopuiston, Mattolaiturin, Merisataman ja Eiranrannan kautta kohti Suomenlinnaa. Uudempaa Helsinkiä reitillä edustaa Kruunuvuorenranta, joka tunnetaan myös nimellä valon kaupunginosa; sen valoteokset loistavat iltaisin meren yli aina kantakaupunkiin saakka. Myös Kalasataman alati kehittyvä asuinalue ja perinteikäs Katajanokka nähdään aivan lähietäisyydeltä. Risteily kestää 1,5 tuntia. Laivalla on kahvila/baari.
  Lähdöt 3.6. klo 11.30, 13.30, 15.30 Kauppatorilta, keltaisten Sightseeing-lippujen luota.

 • Lähisaariin edullisesti kutsuvenesovelluksella!
  OmaStadi-hanke Saaret saavutettaviksi kutsuvenepalvelun avulla käynnistyy perjantaina 2.6. Kesän 2023 aikana sähkökäyttöisellä Callboats-kutsuveneellä pääsee Laajasalon Reposalmesta Malkasaareen, Kotiluodolle ja Pohjoiselle Villaluodolle. Saariin pääsee tilaamalla kyydin Callboats-sovelluksella. Päivittäinen palveluaika on keskiviikosta sunnuntaihin klo 12–20 ja yhden reittivälin hinta on 6 €aikuisilta ja 3 € lapsilta. Kutsuveneen kausi päättyy 15.8.2023.

 • Skipperi
  Sähkövenekoeajoa Kompassitorilta Kaivopuistosta la 3.6. klo 13–18
  Skipperi järjestää sähkövenekoeajoja Kompassitorilta Kaivopuistosta la 3.6. klo 13-18 aina puolen tunnin välein. Tule kokemaan uudenlaista veneilyä Skipperin yhteiskäyttöön suunnitellulla sähköveneellä ja ihastu vesillä oloon! Q Yachts Club 24 -sähköveneellä voit liukua äänettömästi veden läpi niin veneessä olevien kuin ympäristönkin iloksi. Mittatilaustyönä valmistettu vene on suunniteltu vastaamaan Fleet -jäsenten tarpeita ja toiveita. Mukavat sohvat ja tasainen kyyti takaa unohtumattomia kesäpäiviä läpi kauden.
  Skipperi Fleet on maailman helpointa veneilyä. Käytössäsi on satoja täysin varusteltuja veneitä Suomessa ja ulkomailla kymmenissä satamissa. Emme rajoita veneretkien määrää kauden aikana. Veneiden varaukset ja käyttö tapahtuu näppärästi sovelluksella. Veneilykoulutus sisältyy hintaan. Skipperi Fleet palvelun jäsenenä voit lisätä tilaukseesi sähköveneiden käyttöoikeuden.

Kokeile melontaa!

 • Natura Viva
  Natura Viva toivottaa kaikki tervetulleiksi viettämään hauskaa päivää Vuosaaren melontakeskuksella lauantaina 3.6.2023 klo 10–21.
 • 3.6. Melontakeskuksella paikan päältä lunastetuista kausikorteista -10 % alennus
 • Kahden tunnin opastettu Tutustu melontaan -retkelle 39 € /hlö
 • Vuokraa SUP-lauta käyttöösi 29 € / 1 h
 • Varaa Itämeri-plogging -kajakki käyttöösi maksutta
 • Drumsö Kanotister ry
  Drumsö Kanotister ry Lauttasaaressa viettää sunnuntaina 4.6. klo 11–15 avoimien ovien päivää ja toivottaa kaikki tervetulleeksi tutustumaan seuran toimintaan
 • Maksuttomia melontakokeiluja!

Merelliset näyttelyt Suomenlinnassa

 • Tervan tuoksu ja vasaroiden kalke: valokuvia perinnelaivojen korjaustöistä Viaporin telakalla
  pe–su 2.–4.6. klo 10.30–17.00, Suomenlinna-museo, vaihtuvien näyttelyjen tila
  Pääsymaksu: 8/5/4/0 €, Museokortilla vapaa pääsy
  1750-luvulla Suomenlinnaan rakennettu Viaporin telakka on Suomen ja Euroopan vanhin toiminnassa oleva kuivatelakka. Nykyään telakalla kunnostetaan perinteisiä purjelaivoja Viaporin telakka -yhdistyksen voimin. Laivat palaavat purjehduskaudelta syksyllä ja korjaustyöt tehdään talven aikana kuivatelakan altaan pohjalla. Valokuvaaja Björn Elmgren on seurannut perinnelaivojen korjaustöitä ja Viaporin telakan toimintaa vuodesta 2018 lähtien. Tämä valokuvanäyttely avartaa perinnelaivojen historiaa ja korjaustöiden vaiheita valokuvien avulla. Esillä on myös perinnetyökaluja, joita edelleen käytetään laivojen kunnostuksessa
 • Tuntematon Itämeri
  pe 2.6. klo 12.00–18.00
  la 3.6. klo 12.00–16.00
  su 4.6. klo 12.00–16.00,
  Suomenlinnan Levyhalli, vapaa pääsy
  John Nurmisen Säätiön taidelähtöinen Itämeren pelastusoperaatio kokoaa monipuolisen taiteilijakaartin yhteisnäyttelyyn. Näyttely on seitsemän taiteilijan vuoropuhelu Itämerta omassa taiteessaan tutkineiden taiteilijoiden välillä. Jan Eerala, Kaisu Koivisto, Anna Nykyri, Meeri Koutaniemi, Renja Leino, Arja Renell ja Raimo Sundelin luovat Levyhalliin moniäänisen, Itämerestä kertovan näyttelyn ja aistikokonaisuuden.
 • Suomenlinnan sotamuseo Maneesi & Sukellusvene Vesikko 4.-6.6.
  Sotamuseon kesäkausi starttaa vauhdikkaasti käyntiin Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4.6.! Sunnuntaista tiistaihin (4.–6.6.) Sotamuseoon ja sukellusvene Vesikkoon on ilmainen sisäänpääsy ja lukuisia maksuttomia opastuksia sekä omatoimista ohjelmaa lapsiperheille!
  Toiseen maailmansotaan osallistunut sukellusvene Vesikko on Suomenlinnan suosituimpia nähtävyyksiä. Entisöidyssä Vesikossa voi tutustua sukellusveneen ahtaisiin sisätiloihin, joissa noin 20 hengen miehistö työskenteli kymmenien metrien syvyydessä. Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä salauslaite Enigma, joka on nähtävillä ainoastaan tapahtumapäivinä.
 • su 4.6. museo ja sukellusvene Vesikko avoinna kello 11–18, ilmainen sisäänpääsy
  Opastukset:
  12.00 Mannerheim Suomen sotahistoriassa (30 minuuttia)
  14.00 ”Tätä ei voi murtaa” – Enigma-salauslaitteen tarina (15 minuuttia)
  16.00 Talvisodan 105 päivää (30 minuuttia)
 • ma 5.6. museo ja sukellusvene Vesikko avoinna kello 11–18, ilmainen sisäänpääsy
  Opastukset:
  12.00 ” Jääkärit ja Suomen sisällissota (30 minuuttia)
  14.00 ”Uuvuttava asemasota” -jatkosodan taisteluista rauhaan (30 minuuttia)
  16.00 ”Tätä ei voi murtaa” – Enigma-salauslaitteen tarina (15 minuuttia)
 • ti 6.6. museo ja sukellusvene Vesikko avoinna kello 11–20 ilmainen sisäänpääsy
  Opastukset:
  12.00 Verinen veljessota 1918 – ytimekäs 15 minuutin intro Sotamuseon sisällissotaosioon
  14.00 Kohtalokas talvi – ytimekäs 15 minuutin intro Sotamuseon talvisotaosioon
  15.00 ”Tätä ei voi murtaa” – Enigma-salauslaitteen tarina (15 minuuttia)
  16.00 Uuvuttava jatkosota – ytimekäs 15 minuutin intro Sotamuseon jatkosotaosioon
  18.00 Kylmää sotaa ja kriisinhallintaa -ytimekäs 15 minuutin intro Tykistömaneesin näyttelyyn

Luontoretkiä koko perheelle

 • Suviretki Suomenlinnan luontoa ihaillen -retki
  su 4.6. klo 10-12
  Maksuton opastettu luontoretki tutustuttaa Suomenlinnan suviseen luontoon. Linnoitusalueella on monipuolista luontoa ja kasvillisuus kertoo alueen historiasta. Osa lajeista on tullut alueelle aikoinaan muiden maiden sotaväen mukana.
  Lähtö päälaiturin edustalta, kuljetaan eri luontokohteita kierrellen Kustaanmiekalle ja sieltä eri reittiä takaisin. Paluu päälaiturille klo 12 mennessä.
 • Lasten saariseikkailu Harakan saarella
  su 4.6. klo 10-12
  Sadunhohtoisella saariseikkailuretkellä tutustutaan eläytyen saaristoluontoon ja Itämereen. Toiminnallinen saariseikkailu on suunnattu 4–10-vuotiaille lapsille.

Korkeasaari

 • Lauantaina 3.6. vesiteitse saapuvat lapset (0-17-v.) pääsevät Korkeasaaren eläintarhaan ilmaiseksi. Etu on lunastettavissa vain vesitse saapuessa ja on voimassa vain lauantaina 3.6.2023

Vallisaari

Vallisaaressa lauantaina 3.6. kävijöille seuraavat tarjoukset:

 • Iisi Bistro Torpedolahdella
  -20% alennus Lohikeitosta (L,G)
  -20% alennus NokkosKombuchasta
 • Satamakahvila Vallisaari Torpedolahdella
  Kahden normaalin Sea Dog-tuotteen tai kahden Carne-annoksen ostajalle Lasten hodari veloituksetta
 • Vallisaaren vierassatama 
  50% alennus päivä- ja yökäynneistä Satamassa koodilla VESILLE23, kun käynnin maksaa verkkokaupassa
 • Jäätelökahvila Paja Kuolemanlaaksossa
  -50% alennus minigolf-radalle, max. 4hlö/alennus